dinsdag 3 februari 2015

Say cheese: lasagne



Huize Pad loves cheese. Correctie: 5/6e van Huize Pad houdt van kaas. Sinds de komst van huisgenoot Sanne zien we onze zevende huisgenoot –kaas- een stuk minder. Maar laatst was het weer zover. Een gevalletje als de kat van huis is dansen de kaas liefhebbende muizen op tafel. Ze houdt trouwens ook niet van katten, maar verder is ze superlief en leuk! Wat ik eigenlijk met deze giga lange niet relevante intro wil zeggen, is dat we een heerlijke lasagne met heel veel kaas gemaakt hebben en hier komt het recept:

Ingrediënten:
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 400/500 gram rundergehakt (gewoon zo'n bak haha)
- 1 pakje verse lasagnebladen (veel lekkerder dan niet-vers)
- 4 stengels bleekselderij (of meer als het dunne stelen zijn)
- 1 winterpeen
- 1 rode paprika
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 blikken tomatenblokjes
- 3 trostomaten
- 1 grote bol mozzarella (ja weer de duurdere)
- zakje geraspte kaas
- veldsla
- Italiaanse kruiden
- oregano
- 1 of 2 bouillonblokjes
- rode wijn (een glas voor in de lasagne, de rest voor tijdens het koken, het eten en de afwas)

NB: wij hadden toevallig nog 1/3 chorizoworst in de koelkast liggen, dus die hebben we ook gebruikt. Misschien heb je zelf ook nog wat bruikbaars in de koelkast liggen?


Snipper de ui en snijd de knoflook heel klein. Dit kan samen in een bakje want dit gooi je straks tegelijk in de pan. Haal de schil van de winterpeen met een dun schiller, kaasschaaf of rasp met een mesje. Snijd de wortel in de lengte doormidden en snijd beide wortelhelften ook weer in reepjes. De bleekselderij snijd ik zelf voor lasagne ook altijd één keer in de lengte doormidden. Vergeet van beide niet de kop-en-kont er af te snijden en snijd de reepjes in kleine stukjes. Ook de paprika kan klein gesneden worden, niet te klein want paprika kookt heel snel zacht en we gaan de saus een tijdje laten pruttelen. Deze drie groentes kunnen ook samen in dezelfde bak om ruimte te maken op je snijdplank. Dan heb je minder afwas en dat is chill – of laat je huisgenoten de afwas doen.

Giet een beetje olijfolie in een grote hapjespan (niet te veel, uit het gehakt komt straks ook genoeg vet). Fruit de ui samen met de knoflook en een eetlepel oregano. Voeg na een minuutje het gehakt toe en kruid met flink wat zout, peper en eventueel wat cayennepeper (persoonlijke favoriet). Als het gehakt gebraden is, kun je eventueel proeven of het gehakt goed gekruid is, voeg anders nog een beetje toe voor je de saus zo gaat maken.
De bleekselderij, wortel en paprika kunnen in de pan. Bak het geheel een dikke minuut op een hoog vuur terwijl je goed roert. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer goed door.

Giet nu een goed gevuld glas wijn bij het gehaktmengsel. Was je snijplank af, doe een dansje, en dan is het tijd om de tomatenblokjes toe te voegen en één verpulverd bouillonblokje. Als je tijd hebt om de saus lang te laten pruttelen zou ik ook een paar laurierblaadjes toevoegen. Tel ze en vergeet ze er niet weer uit te vissen voordat je de lasagne in de ovenschaal doet. Proef na een kwartiertje of je saus op smaak is. Voeg anders naar smaak wat zout, peper, Italiaanse kruiden en/of nog een (half) bouillonblokje toe. Je kan de saus prima een uurtje laten koken, zeker een aanrader als je de tijd hebt. Vergeet niet te checken of ‘ie niet droog kookt anders zou je eventueel nog een beetje water toe kunnen voegen. Is je saus te dun, dan kun je een beetje bloem, maïzena of allesbinder toevoegen. Maar in principe zou het wortelzetmeel zijn werk wel moeten doen. Ik zweer dat ik dat van die wortels ooit eens in een Italiaans kookboek heb gelezen, maar ik kan het nergens meer vinden. Ach, hij is in elk geval goed voor de vitamines en voor de ogen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de tomaat en mozzarella in plakjes en leg je strooikaas en verse lasagnebladen klaar. Begin met een laagje saus in de ovenschaal en leg daarop de lasagnebladen. Herhaal. Strooi kaas over de bladen. Soeplepel weer een laagje saus in de ovenschaal en leg er weer bladen over. Wij hebben meestal aan één pakje lasagnebladen genoeg. Als je van een grotere pastaverhouding houdt, kun je natuurlijk meer lasagnebladen kopen. Op een pakje staat namelijk dat het voor 2 personen is, terwijl dit recept voor 4 grote eters is, of 6 personen met een lekkere salade als bijgerecht. Ik dwaal af.
Net uit de oven!
Ga door tot de saus of de bladen op is en eindig met een laagje saus. Strooi hier de rest van de kaas over. Leg dan “gevallen domino steentjes stijl” de mozzarella om en om met de tomatenschijfjes op je lasagne. Strooi er nog wat Italiaanse kruiden en peper over en hij kan de oven in!

Meestal staat op het lasagnebladen pakje wel hoe lang het ongeveer in de oven moet. Zo’n 30 minuten is gemiddeld meer dan genoeg. Als je kaas te bruin wordt, kun je de lasagne afdekken met wat aluminiumfolie en dan kan hij zonder problemen zijn tijd in de oven uitzitten.

Laat de lasagne een paar minuten afkoelen, verdeel over de borden met wat veldsla ernaast en eet smakelijk!

(Vergeet ook niet jezelf een groot glas wijn in te schenken voor het lezen van dit lange verhaal, of nog beter: voor het maken van dit chille recept!)


Remember: the secret ingredient is always cheese!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten