zaterdag 31 januari 2015

Simpele maar zeer fancy vis!


Een paar weekjes terug kwamen de ouders van Rozemarijn voor het eerst eten in ons beroemde (zeer plaatselijke beroemdheid welteverstaan) Huize Pad. Wij hadden besloten om heel mooi en lekker eten te maken en de restaurantjes in de stad daarmee te overtreffen. Dit recept had Sophie al een keer eerder gemaakt en zij was dus op de hoogte van de grote WAUW-factor ervan! 

Het is kabeljauw uit de oven met zelfgemaakte pesto, naar een recept van de Albert Heijn. Geserveerd met tagliatelle en een salade. Heel makkelijk, maar je hebt wel een vijzel of keukenmachine nodig! Dit recept is voor 4 á 5 personen.

Ingrediënten:
Voor de vis 
- 1 teen knoflook
- stuk Parmezaanse kaas
- 500 g tagliatelle 
- basilicumblaadjes (sowieso 30g, maar een plantje is nog chiller)
- potje zwarte olijven
- 4 of 5 kabeljauwfilets (wij hebben die uit de diepvries gebruikt, prima lekker en goedkoper)
- olijfolie
- 65 g pijnboompitten
- 500 g cherrytomaten aan takjes (geen losse, is minder mooi!)

Voor de salade
- paprika
- komkommer
- kropsla
- rode ui
- zwarte olijven (over van het potje van de vis) 

Om te beginnen is het van belang dat je de kabeljauw een klein beetje ontdooit, als je de diepvriesversie hebt gekocht. Verwarm daarnaast ook vast de oven voor op 190 graden. 
Nu kunnen we beginnen met de pesto. Rooster eerst de pijnboompitten in een pan ( ZONDER OLIE!) tot ze mooi goudbruin zijn en laat ze even afkoelen op een bord. Doe dit afkoelen niet in de pan, want die blijft heet en kan er voor zorgen dat de pitten alsnog verbranden, zou zonde zijn. 
Als de pijnboompitten zijn afgekoeld doe je ze in de keukenmachine, samen met de knoflook, handvol geraspte parmezaanse kaas en de basilicumblaadjes. Houd wel wat pijnboompitten over voor later over de vis. Nu kan je lekker malen tot het een puree wordt. Voeg ondertussen zo nu en dan wat olijfolie toe, zodat het geheel lekker smeuïg wordt. Het moet er uit gaan zien als echte pesto uit een potje! Voor de smaak kan je nog wat zout en peper toevoegen, maar proef wel eerst even voor je dit doet. 
Het moeilijkste gedeelte is nu al achter de rug. Viel mee toch?

Leg de vis in een ovenschaal en bestrooi met zout en peper. Pleur overal een kwak pesto op (houd wel de helft over voor door de pasta straks!). Leg de tomaatjes, nog aan het takje dus, op de vis en bestrooi het geheel ten slotte met een deel van de olijven en de achtergehouden pijnboompitten. Zet het geheel in de oven en bak het geheel (in geval van de diepvriesvis) in ongeveer 30 minuten gaar. Als je wel verse vis hebt gebruikt is het geheel in ongeveer een kwartiertje klaar. 
Zo ziet het eruit voordat het in de oven gaat!
Hoe controleer je of de vis goed is? Je pakt daarvoor een vork en prikt even in een van de filets. Als de vis uit elkaar valt en je met je vork er makkelijk in kunt prikken en er een beetje eiwit (wit spul, soort melk) uit komt, is de vis gaar. 

Terwijl de vis in de oven staat zet je het water voor de tagliatelle vast op, met een snufje zout. Bekijk even op de verpakking hoe lang de pasta moet koken en stem dit af met de tijd dat de vis nog in de oven moet blijven staan. 
Ook is het nu tijd om de salade te maken. Snijd de paprika, komkommer en rode ui in kleine stukjes. Gooi het samen met de gesneden olijven in een schaal. Ook de sla moet hier bij, wij hebben de blaadjes in stukken gescheurd om het makkelijker eetbaar te maken. Maak de salade aan met wat olijfolie, balsamicoazijn en wat peper en zout. Je kunt natuurlijk ook iets anders gebruiken, net wat je in de kast hebt staan. 

Als de pasta klaar is, giet je deze af (niet het afspoelen met koud water vergeten) en gooi je het weer terug in de nu lege pan. Hier voeg je de overgebleven helft van de pesto aan toe en je mengt het geheel goed. Nu is het tijd voor de opmaak! 
Begin met de pasta, leg een hoopje op elk bord. Vervolgens kan hier de vis op, inclusief takje tomaat en de olijven. Naast de pasta kan de salade of je zet lekker Bourgondisch een schaal op tafel! 
Zie foto voorbeeld.

Voilà. Je fancy vis is klaar om opgediend te worden! Was niet zo moeilijk toch? Eet smakelijk en tot de volgende keer! 

P.S. We horen graag wat jullie van het recept vonden :)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten