dinsdag 17 februari 2015

21 Diner: frisse panna cotta


Vorig weekend had ik (Sophie) eindelijk m'n 21 diner! Al m'n lieve clubbies van JC Lux kwamen langs in het mooie Fryslân voor het diner, het bruisende uitgaansleven (aldus de taxichauffeur) en als afsluiter een middagje schaatsen kijken in Thialf. Een topweekend, vanaf het knutselen van de uitnodigingen, tot het zoeken van recepten en alle voorbereidingen die daarbij kwamen kijken. Na de prosecco met zelfgemaakte bruschetta (recept komt later wellicht op de blog), serveerden we een licht venkelsoepje, in bietensap gemarineerde zalm (zie Appie voor recept) en als laatste een frisse panna cotta. Die laatste wil ik graag met jullie delen! Het is simpel om te maken voor geen grote groep, kan prima de dag ervoor worden gemaakt en met de pistachenootjes erboven op ziet het er ook nog erg fancy uit!

Ingrediënten (voor 4 personen):
- 3 blaadjes witte gelatine
- 125 ml slagroom
- 75 gram suiker
- 1 citroen
- 300 gram Griekse yoghurt
- 4 eetlepels vloeibare honing
- 50 gram ongezouten pistachenootjes

Aan de slag! Giet wat koud water in een bakje en leg de blaadjes gelatine hier zo'n 5 minuutjes in. Gooi ondertussen de room en suiker in een pan en breng deze al roerend aan de kook. Houd het mengsel nog een paar minuutjes tegen de kook aan en blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost.
Zet het vuur uit en pak je bakje met de blaadjes gelatine er weer bij. Knijp de gelatine uit en gooi de slijmerige blaadjes bij je roommengsel. Roer dit goed door zodat de gelatineblaadjes oplossen. Laat je gootsteen vollopen met (een laagje) koud water en zet de pan met het mengsel erin, zodat het snel kan afkoelen. Blijf ondertussen goed roeren, aangezien het mengsel nu mooi dik en lobbig gaat worden en je geen klontjes wil. Het kan trouwens wel een paar minuten duren voordat het dik begint te worden, niet de hoop te snel opgeven dus!

De Griekse yoghurt moet je in een kom even loskloppen/roeren en hierna kan je het (nu dikke) roommengsel erbij gooien. Roer het geheel goed door en verdeel het daarna over je bakjes. Laat je panna cotta's minimaal 2 uur in de koelkast opstijven (dag van te voren kan dus ook prima!).

Als het tijd is voor het dessert, pers je de citroen uit (houd wel 4 plakjes over voor de garnering!) en meng je het citroensap met de honing. Hak de pistachenootjes een klein beetje fijn. Pak de bakjes uit de koelkast en verdeel de saus gelijkmatig over de panna cotta. Strooi er wat nootjes overheen en eindig met een schijfje citroen.

(Als je zin hebt in nog meer afwas, stort dan de panna cotta op een bordje en giet hier de saus overheen. Uit een bakje eten vonden wij prima genoeg en het zag er fancy genoeg uit haha)

Geniet ervan!

ps: credits naar m'n moeder voor het hele 21 diner!

2 opmerkingen: