vrijdag 16 januari 2015

Chill ontbijtje: American Pancakes



Naast de huisavond op dinsdag eten we eigenlijk nog veel vaker samen. Een chille lunch na college, kopje thee tussen het studeren door, of zoals in dit geval: uitgebreid ontbijten om je to do's nog maar even uit te kunnen stellen. Want hè, als je goed hebt ontbeten, kun je er daarna écht goed tegenaan!

We hebben dit recept nu 2 keer gemaakt, waarvan de eerste keer al lekker was, maar de tweede keer waren deze American pancakes echt perfect gelukt! Door het stijfkloppen van de eiwitten worden de pannenkoekjes extra luchtig en is het niet een heel zwaar ontbijt (oké wel als je zo'n grote stapel eet als wij, met extra stroop haha).
Het recept zoals hieronder geschreven staat is (vonden wij) genoeg voor een stevig ontbijt voor 3 personen, de Appie zegt dat er 4 mensen van kunnen eten..

Ingrediënten:
- 1/2 theelepel kaneel (iets meer is ook lekker)
- 40 gram boter
- 3 eieren
- 150 ml melk
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels suiker
- 1 citroen (is alleen om je beslagkom mee te ontvetten, hebben wij niet gedaan en ging alsnog prima!)
- stroop (of ander beleg, wat je er maar op wil!)

Oké, wat te doen? Zorg er als eerst voor dat je 1 van je beslagkommen een beetje hebt ontvet, of koop gewoon verse eieren, die willen ook prima stijf geklopt worden... Splits de eieren en doe de eiwitten en dooiers in 2 aparte kommen.
Doe de melk bij de eidooiers en zeef dan het bakmeel erboven (heb je geen zeef, boeiend, wij ook niet). Klop het mengsel goed door tot je een glad beslag hebt gekregen en gooi dan de kaneel en suiker erdoor.
Laat ondertussen je huisgenoot, vriend of moeder de eiwitten in de ontvette kom stijfkloppen met de mixer (of staafmixer met zo'n gardekop, anders sta je zo lang te kloppen). Zorg ervoor dat er zachte pieken ontstaan. Spatel hierna voorzichtig de eiwitten door het beslag, wat er daarna gek en lobbig uitziet, maar dat hoort zo.

Zet nu een koekenpan op het vuur en laat een klontje boter smelten. Schep met een lepel hoopjes beslag in de pan en bak de pancakes in ongeveer 5 minuten gaar en bruin. Keer ze halverwege even om. Let hierbij op dat je niet zoals bij normale pannenkoeken hoeft te wachten tot de bovenkant droog is, anders kan je lang wachten en is de onderkant verbrand.

Stapel de pannenkoekjes mooi op een bord en schenk er lekker veel stroop op. 
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten