Pompoen snijden is een rot werk. Wat een fantastisch
begin voor een pompoensoeprecept, niet? Er is goed nieuws. De meeste
supermarkten verkopen tegenwoordig bij de voorgesneden groente pompoenblokjes!
Als je nu niet een golf van bevrijding over je heen voelt komen, verplicht ik je bij deze om een pompoen te
gaan snijden met een mini mesje dat je gekocht heb bij de Action, Xenos of een
dergelijke winkel. Zo’n standaard studentenkeuken schilmesje met een meestal neonkleurig
handvat, vaak roze of groen, soms zwart. Zorg dan dat je meerdere van die
schilmesjes hebt, het liefst lekker studentikoos bot. En dan turven hoeveel
mesjes er gesneuveld zijn tijdens het snijden van je pompoen. Dit is de
gemiddelde studentenkeuken manier, maar zelfs met een goed en groot mes en
onder begeleiding van een how-to youtubefilmpje ben je wel eventjes zoet.
Oftewel: ode aan de voorgesneden pompoenblokjes!
Ingrediƫnten (voor 6 personen):
- Ui
- 2 teentjes knoflook
- Rode paprika
- Rood pepertje (grote)
- 2 zakjes pompoenblokjes
- 3 groentebouillonblokjes
- Klein kuipje ongeklopte slagroom
- 2 theelepels Gemalen komijnzaad (ook wel: djintan)
- 4 theelepels kerriepoeder
Voor 3 personen:
- Ui
- 1 teentje knoflook
- Rode paprika
- Rood pepertje (middel)
- 1 zakje pompoenblokjes
- 1.5 groentebouillonblokje
- Klein kuipje ongeklopte slagroom
- 1 thl djinten
- 2 thl kerriepoeder
Eventueel: bladpeterselie
Belangrijk: staafmixer
Groente snijden
Alle groente kunnen vrij grof gesneden worden, want je gaat het
straks toch pureren met een staafmixer. Let even op dat je na het pepertje
goed je handen wast en niet in je ogen gaat wrijven. En vergeet niet de
zaadlijsten van zowel de peper als de paprika te verwijderen.
Bakken & koken
Verhit in een soeppan een eetlepel olie. Niet te weinig want
de aanbaklaag van een soeppan werkt anders, ook niet te veel want je gaat niet
frituren. Fruit de ui samen met de knoflook en het komijnzaad. Voeg dan de
paprika en het pepertje toe en na een minuutje bakken, ook de pompoenblokjes
samen met de kerriepoeder. Kook water voor de bouillon in een waterkoker. Als je
het koken van de water te veel moeite vindt, kun je ook koud water toevoegen.
Giet het water in je soeppan en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Laat 30
minuten koken.
Pureren
Haal de pan na 30 minuten van het vuur en doe er een scheut
slagroom in. Pureer met de staafmixer. Pompoenblokjes vertonen vluchtgedrag dus
pureer net iets langer dan je gevoel zegt dat nodig is.
Verwarm de soep eventueel nog tot je deze serveert, niet
pruttelen want dan wordt hij te dik. Giet de soep in kommen, giet er een
kleine eetlepel slagroom overheen en strooi er wat peterselie over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten